Szijjártó: Ungaria şi Serbia au acum cea mai bună relaţie din toată istoria

Szijjártó: Ungaria şi Serbia au acum cea mai bună relaţie din toată istoria

(MTI) – Ungaria şi Serbia au acum cea mai bună relaţie din toată istoria, ceea ce demonstrează şi că membrii comunităţilor maghiare de peste graniţele Ungariei reprezintă o resursă în cooperarea dezvoltată cu statele vecine, a spus ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Budapesta.

La conferinţa de presă susţinută după întrevederea cu Bálint Pásztor, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), ministrul a subliniat că în centrul politicii externe a Ungariei se află politicile naţionale, de aceea, la întâlnirile ambasadorilor sunt invitaţi, întotdeauna, şi lideri ai comunităţilor maghiare de peste graniţe, aşa cum s-a întâmplat şi de această dată.
    
Şeful diplomaţiei ungare l-a felicitat pe Bálint Pásztor pentru performanţa excelentă pe care partidul său a obţinut-o la alegerile din Serbia, în decembrie, şi a punctat că este un rezultat fantastic – mai ales în perioada dificilă din zilele noastre.
    
„Maghiarii din Voivodina au dovedit că este corect să considerăm comunitatea naţională maghiară de peste graniţe o resursă în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale construite cu o ţară sau alta”, a adăugat Szijjártó.
    
Ministrul ungar de externe a subliniat că, atunci când îşi planifică strategia de politică externă, guvernul maghiar acordă întotdeauna prioritate construirii unor relaţii bune cu statele vecine şi sprijină întotdeauna comunitatea naţională maghiară care trăieşte în aceste ţări.
    
Politicianul maghiar a subliniat, de asemenea, că propunerea ca guvernul ungar să lanseze un program cuprinzător de dezvoltare economică în Voivodina a venit de la VMSZ. În cadrul programului, peste 14 000 de companii locale au primit sprijin în valoare totală de 80 de miliarde de forinţi (203 milioane de euro), realizându-se investiţii în valoare totală de 170 de miliarde de forinţi (432 de milioane de euro), a spus Péter Szijjártó.
    
„Acest lucru este benefic pentru toată lumea; este benefic pentru Serbia, este benefic pentru Voivodina, este benefic pentru maghiarii din Voivodina şi este benefic pentru noi, cei care trăim aici, în patria-mamă. De aceea, atât VMSZ, care îi reprezintă pe maghiarii din Voivodina, cât şi guvernul maghiar sunt gata să continue programul de dezvoltare economică a Voivodinei” – a relatat ministrul.
    
„Ungaria a fost întotdeauna de partea Serbiei atunci când era vorba de extinderea Uniunii Europene şi ne-am dori ca Serbia să devină membră a Uniunii Europene cât mai curând posibil, acest lucru fiind şi în interesul maghiarilor din Voivodina”, a mai spus Szijjártó.
    
În cele din urmă, ministrul ungar de externe şi-a exprimat speranţa că la alegerile pentru Parlamentul European vor participa cât mai mulţi maghiari din Voivodina care au dublă cetăţenie.

X