Studenţi din 37 de ţări învaţă maghiara la cea mai mare universitate de vară din Ungaria

Cea de-a 91-a ediţie a Universităţii de Vară de la Debrecen (Debrețin) şi-a deschis luni porţile în aula universităţii: la cel mai vechi şi mai amplu curs de vară din Ungaria s-au înscris anul acesta 183 de studenţi din 37 de ţări, aceştia urmând să înveţe aici limba maghiară, ca limbă străină, şi să cunoască atât cultura, cât şi istoria Ungariei.

Dintre participanţi cei mai mulţi provin din China, Polonia şi SUA. Cel mai în vârstă cursant are 79 de ani, iar cel mai tânăr 10 ani, el venit la cursul de vară alături de părinţii săi.

Potrivit lui Szabolcs Komolay, viceprimarul responsabil de cultură al Debrecen-ului, şcoala de vară reprezintă deja de câteva decenii o misiune diplomatică culturală, pe care conducerea urbei a sprijinit-o mereu. „Pentru cei care locuiesc aici este importantă imaginea care se creează în lume despre noi maghiarii, despre Ungaria şi despre Debrecen”, a adăugat acesta.

László Csernoch, prorectorul Universităţii Debrecen (DE) a declarat că, prin găzduirea universităţii de vară, instituţia de învăţământ devine parte a eforturilor de a populariza limba, cultura, istoria şi poate chiar şi modul de a gândire maghiar.

În conferinţa de presă ce a precedat deschiderea oficială, Csernoch a subliniat că nu doar numărul participanţilor, ci şi cel al bursierilor a crescut anul acesta: aproape 100 de elevi au fost sprijiniţi financiar să participe la cursul de vară.

Conform spuselor lui Péter Szaffkó, directorul universităţii de vară, nu este o coincidenţă că cei mai mulţi cursanţi provin din China, deoarece Universitatea din Debrecen colaborează deja cu patru instituţii de învăţământ superior din această ţară. Graţie acestor relaţii, în septembrie, 39 de studenţi chinezi vor ajunge la Debrecen – a subliniat directorul şcolii de vară, amintind că şi tineri veniţi din ţări exotice precum Angola, Peru sau Arabia Saudită participă la cursurile şcolii de vară, din dorinţa de a învăţa maghiara.

În ziua de deschidere a Universităţii de Vară de la Debrecen a fost dezvelită şi o placă memorială în clădirea principală, în cinstea aniversării a 125 de ani de la naşterea lui János Hankiss. Profesorul Hankiss nu a fost doar fondatorul Universităţii de Vară de la Debrecen, ci a condus şi institutul timp de 15 ani. El a pus în anii ’30 bazele noţiunii de diplomaţie culturală, care este şi acum în actualitate, deoarece rolul mediator al culturii şi limbii este semnificativ şi în zilele noastre, în special într-o instituţie care predă limba şi cultura – a fost rostit la dezvelirea plăcuţei.

MTI

perfect-tour.ro
X