O cantitate considerabilă de monede romane, descoperită în Ungaria
Peste 2000 de monede romane care datează din secolul al IV-lea şi care sunt din bronz au fost descoperite în Ungaria, în partea de sud a judeţului Baranya, de un cercetător voluntar care efectua căutări cu un detector de metale – a transmis Muzeul Janus Pannonius din Pecs, luni, agenţiei ungare de presă MTI.
Potrivit instituţiei, valoarea nenominală şi cea ştiinţifică a monedelor este deosebit de importantă şi pentru că această comoară a fost găsită pe un sit arheologic cunoscut, unde conexiunile dintre descoperirile arheologice sunt cunoscute. Comunicatul îl citează pe arheologul Olivér Gábor, care a specificat că rareori se poate descoperi o asemenea cantitate de monede, deşi se cunoştea faptul că în zonă ar putea fi descoperite rămăşiţe din perioada romană.
Monedele au fost găsite de un căutător de metale voluntar, amator, care desfăşura o activitate etică, aflându-se în relaţie contractuală cu Muzeul Janus Pannonius. Acest lucru înseamnă că poate efectua astfel de căutări, având în acest sens permisiunea oficiului guvernamental din Ungaria, respectiv că va indica locul exact al descoperirii şi va preda muzeului ceea ce a descoperit.
Muzeul Janus Pannonius colaborează în mod constant cu mai mult de 12 de astfel de cercetători voluntari, se specifică în comunicat. Se doreşte ca anul viitor să fie organizată o expoziţie temporară care să prezinte comorile găsite de către aceştia, printre care şi monedele romane descoperite acum.
MTI
foto: bama.hu
viziteazaungaria.ro