Selectați Pagina

Alpiniştii maghiari se pregătesc în Făgăraş de cucerirea a noi optmiare

Alpiniştii maghiari se pregătesc în Făgăraş de cucerirea a noi optmiare

Alpiniştii maghiari se pregătesc de cucerirea a două noi vârfuri de peste opt mii de metri: orădeanul Csaba Varga se antrenează pentru Dhaulagiri, iar Ferenc Lengyel a anunţat că a renunţat la Shishapangma şi va căţăra pe Manaslu la începutul lunii septembrie, fără tub de oxigen sau şerpaşi – a transmis managerul de comunicare al Echipei Kalifa Alpin, Dániel Bíró vineri agenţiei de presă MTI.

Potrivit planului original, dintre membri echipei doar Lengyel ar fi trebuit să pornească spre un optmiar în toamna acestui an, dar Csaba Varga a decis, după cucerirea, în iulie, a vârfului Hidden Peak, să încerce escaladarea a încă unui munte. Dhaulagiri (Nepal) are o înălţime de 8167 de metri şi este cel de al şaptelea cel mai înalt vârf al lumii, care a fost cucerit, din rândul alpiniştilor maghiari doar de Zsolt Erőss (1968-2013) în 2006. Dacă va avea succes, acesta va fi cel de al cincilea optmiar al orădeanului Csaba Varga.

Potrivit comunicatului de presă, Varga susţine: „simt că pregătirile mele au derulat bine, am reuşit să urc pe Hidden Peak şi în condiţii vitrege şi mai am rezerve de energie”.

Conform planificării originale, Ferenc Lengyel urma să urce anul acesta pe Shishapangma (8027 m), încă autorităţile chineze nu au eliberat niciun permis de ascensiune pentru această toamnă. Din acest motiv alpinistul a decis că şi-ar dori să cucerească Manaslu (8156 m), aflat în Nepal, al optulea cel mai înalt vârf din lume.

Ambii alpinişti s-au antrenat în ultimele zile în Masivul Făgăraş. Comunicatul de presă mai menţionează că şi expediţia de vară a lui Ferenc Lengyel s-a încheiat cu succes: el a curerit în iulie vârful Ibn Sina (7134 m).

MTI/viziteazaungaria.ro

X