S-au încheiat lucrările de renovare şi reconfigurare de la Băile Cetăţii din Gyula

S-au încheiat lucrările de renovare şi reconfigurare de la Băile Cetăţii din Gyula

Clădirea principală a Băilor Cetăţii din Gyula, renovată şi reconfigurată cu o investiţie de un miliard de forinţi (2,58 de milioane de euro), sumă asigurată din fondurile oraşului, a fost predată miercuri.

Prezent la ceremonia de predare, János Nagy, secretar de stat în cadrul Cabinetului Prim-Ministrului, a declarat că Ungaria nu vrea „o lume scindată în două”, ci se depun eforturi pentru a face din Ungaria un punct de întâlnire între nord şi sud, est şi vest, atât în industrie, cât şi în turism. „Băile Cetăţii Gyula se află, deja, aproape de asta”, a spus oficialul maghiar.
    
Secretarul de stat a explicat că în 2020, epidemia de coronavirus a pus turismul pe butuci; apoi, ca urmare a crizei energetice şi a inflaţiei mari cauzate de războiul dintre Rusia şi Ucraina, oportunităţile şi resursele de dezvoltare au fost restrânse. Acesta a fost punctul de la care a trebuit să pornească şi să se ridice atât Ungaria, cât şi Gyula. „Şi această investiţie demonstrează că pentru noi, pe primul loc se află pacea”, a subliniat János Nagy.


Politicianul a vorbit, de asemenea, despre faptul că Gyula ocupă un loc de cinste şi în memoria naţională – în urma luptelor duse aici împotriva turcilor, datorită căpitanul castelului, László Kerecsényi, sau a lui Ferenc Erkel. Primarul Ernő Görgényi (Fidesz-KDNP) a subliniat că, din 2010, dezvoltările din oraş au loc cu scopul de a întări caracterul de patru anotimpuri al oraşului, deoarece turismul asigură, în mod direct sau indirect, mijloacele de trai a mii de oameni din oraş.

O primă etapă în acest sens a fost construcţia AquaPalota, în 2010, care a făcut ca în sezonul mort al anului 2010 (ultimele trei luni ale anului şi primele trei luni ale anului următor), în care numărul de vizitatori nu ajungea la cifra de 100 000, cifrele să crească de 1,5 ori. În 2023, acest număr s-a apropiat, deja, de 200 000.
    
Edilul a adăugat, de asemenea, că în companiile administraţiei publice locale din Gyula dezvoltările au loc pe cont propriu, iar la băi, reconstrucţia celor două bazine s-a efectuat din profitul net de 476 de milioane de forinţi (1,22 milioane de euro) din 2023; s-a extins parcul solar şi s-a redeschis puţul termic nr. 4, care este folosit pentru încălzirea piscinei de 50 de metri. În acelaşi timp, în parcul de câteva hectare a fost construit un sistem automat de irigare, a mai explicat primarul din Gyula.

Ernő Görgényi a relatat că în cadrul Programului Kisfaludy a fost construit un nou paradis acvatic destinat copiilor, care a costat 3 miliarde de forinţi (7,7 milioane de euro), iar acum, în urma mutării zonei de reumatologie la spital, clădirea principală a fost extinsă cu aproximativ o mie de metri pătraţi, apoi reconfigurată. S-a mărit numărul vestiarelor, s-au construit toalete noi, s-a creat un nou salon de masaj şi un nou restaurant; zona de relaxare are, de asemenea, o suprafaţă mai mare.

„Iar dezvoltarea nu se opreşte aici”, a declarat primarul. În curând se va începe renovarea manejului, care a fost construit în 1833, şi se doreşte şi construirea unei noi băi termale.

(MTI)

perfect-tour.ro
X