Orbán: Hagymatikum din Makó este cea mai frumoasă baie termală din Ungaria, şi poate chiar din întreaga lume
Complexul de la Hagymatikum, construit după planurile arhitectului Imre Makovecz, este cea mai frumoasă baie termală din Ungaria, şi poate chiar din întreaga lume, a spus premierul ungar Viktor Orbán, duminică, la Makó.
La inaugurarea complexului balnear renovat şi extins, prim-ministrul a spus că odată cu finalizarea noii aripi de clădire, Makó a devenit din nou cel mai atractiv oraş maghiar pentru cei care iubesc băile termale puternică, în plus, Ungaria i-a fost datoare lui Imre Makovecz cu această dezvoltare.
Potrivit lui Viktor Orbán, moştenirea lui Imre Makovecz în orşul Makó şi băile termale Hagymatikum merită admiraţia întregii lumi.
Premierul ungar a relatat că din educaţia generală a unui maghiar face parte şi ca acesta să ştie cine a fost cel care a făcut proiectul câte unei clădiri renumite. Despre edificiile proiectate de Imre Makovecz nu am învăţat însă, cu toate acestea le recunoaştem pur şi simplu: nu trebuie decât să le privim şi ne vom da seama imediat. Arta sa nu este un exemplu al unui stil arhitectural, ci un stil arhitectural în sine.
Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, a mai existat un singur exemplu similar în care arhitectul însuşi avea un stil distinct, care nu putea fi clasificat: exemplul lui Antoni Gaudí. Iar ceea ce a reprezentat Barcelona pentru Gaudí, pentru Imre Makovecz era Makó.
Odată cu venirea le putere a coaliţiei Fidesz-KDNP din Ungaria, în faţa Imre Makovecz au fost deschise din nou porţile; însă perioada pe care acesta a petrecut-o printre noi s-a terminat, iar cei care înainte i-au făcut munca imposibilă, acum susţin că nu are rost să construim clădirile pe care le-a proiectat, dar care nu au apucat să fie realizate, a explicat premierul. „Le transmitem că Imre Makovecz trăieşte şi astăzi: iată dovada, tocmai ce am finalizat moştenirea pe care a visat-o”, a adăugat Viktor Orbán.
Primarul Éva Erzsébet Farkas (Fidesz-KDNP) a spus că odată cu această investiţie, edificiul care găzduieşte băile termale a devenit complet şi întreg, aşa cum şi l-au imaginat pe vremuri Imre Makovecz şi colegii săi. Au trecut aproape treizeci de ani de când calea oraşului şi cea a arhitectului s-au întâlnit, iar astăzi, în orăşelul de la graniţa cu România există 14 clădiri publice proiectate de Imre Makovecz. Acest lucru face din Makó o aşezare importantă în regiunea turistică din zona de sud a Ungariei, a adăugat edilul.
Imre Makovecz (1935-2011), arhitectul maghiar distins cu premiile Kossuth şi Ybl Miklós, a fost o personalitate marcantă a şcolii de arhitectură organică maghiară, preşedinte fondator al Academiei Maghiare de Arte şi preşedinte de onoare al acestuia.
MTI