Şapte noi filme româneşti prezentate la Budapesta, la cea de-a 16-a ediţie a Săptămânii Filmului Românesc

Şapte noi filme româneşti prezentate la Budapesta, la cea de-a 16-a ediţie a Săptămânii Filmului Românesc

Cea de-a 16-a ediţie a Săptămânii Filmului Românesc îi aşteaptă pe vizitatori cu şapte filme documentare sau de ficţiune româneşti noi, între 15 şi 19 noiembrie, la Teatrul Naţional de Film „Uránia” din Budapesta.

Săptămâna Filmului Românesc este organizată printr-o colaborare între Institutul Cultural Român din Budapesta şi Teatrul Naţional de Film „Uránia” din capitala maghiară. În cadrul acesteia vor fi prezentate, printre altele, „Tipografic majuscul” de Radu Jude (film premiat la Berlin cu „Ursul de Aur”) şi „Imaculat” de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark (film nominalizat la un premiu „Oscar”), scrie în comunicatul de presă transmis miercuri agenţiei de presă MTI.
    
Potrivit comunicatului „Uránia”, la ediţia de anul acesta, persoana şi vremea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu sunt evidenţiate mai mult ca la oricare dintre ediţiile precedente, acest subiect fiind, în continuare, unul important pentru arta cinematografică românească, însă nu vor lipsi nici poveştile personale de viaţă, care sunt îndrăgite de publicul maghiar.
    
O astfel de poveste personală este şi filmul prezentat în seara deschiderii, 15 noiembrie, „Imaculat”, care a fost premiat şi la Festivalul de Film de la Veneţia şi care a fost realizat în baza experienţei personale a unuia dintre cei doi co-regizori, Monica Stan, studentă la psihologie. Filmul spune povestea Dariei, care devine dependentă de heroină din cauza iubitului său şi ajunge la dezintoxicare. Inocenţa sa afişată o salvează de avansurile sexuale ale celor mai mulţi dintre cei din centru, dar tratamentul special vine cu un preţ mare.
    
În cea de-a doua seară, în 16 noiembrie, va fi proiectat filmul „Tipografic majuscul” de Radu Jude, care se bazează pe materialul unui proces din 1981 împotriva unui adolescent care scria pe pereţi, iar pe de altă parte, pe imaginile propagandei oficiale a vremurilor. Rolul tatălui băiatului este interpretat de Şerban Pavlu, o vedetă prezentă în multe alte filme ale lui Jude, dar şi în alte creaţii ale cinematografiei româneşti.
    
Unele filme prezentate în 17 noiembrie sunt legate tot de această temă. La începutul serii va fi proiectat documentarul lui Sebastian Mihăilescu, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, iar mai târziu, lungmetrajul lui Andy Lupu, „Tinereţea unui dictator”, care prezintă povestea fostului dictator comunist al României. La discuţiile de după proiecţie va participa şi regizorul filmului.
    
În 18 noiembrie va fi prezentat un documentar şocant de onest, de tip confesiune, al lui Andrei Tarara, intitulat „Noi împotriva noastră”, urmat de proiecţia filmului „Grindul şacalilor”, de Nap Toader.
    Ultimul film din cadrul Săptămânii Filmului Românesc de la Budapesta va fi pelicula proiectată în seara zilei de 19 noiembrie, „Mia îşi ratează răzbunarea”, de Bogdan Theodor Olteanu.

AICI găsiți programul complet.

MTI/facebook.com/UraniaBudapest

perfect-tour.ro
X