Muzeu din Ungaria, îmbogăţit cu o relicvă a Revoluţiei din România

Muzeu din Ungaria, îmbogăţit cu o relicvă a Revoluţiei din România

Colecţia Punctului Memorial (Emlékpont) din oraşul Hódmezővásárhely a fost îmbogăţită cu o relicvă a Revoluţiei din România: camioneta voluntarului maghiar Sándor Tóth, care a fost singura victimă din Ungaria a Revoluţiei Române de la 1989.

Începând cu sfârşitul anilor 60, piaţa din ţările din Europa Centrală şi de Est a fost dominată de camionetele fabricii cehoslovace Avia, iar dintre acestea, mii de exemplare au circulat pe drumurile din Ungaria. Vehiculele, care erau aproape exclusiv unele de culoare albastră şi care erau prevăzute cu prelată galbenă, transportau atât persoane, cât şi marfă. Similar altor autovehicule „emblematice” ale blocului socialist, şi acesta a fost fabricat sub o licenţă occidentală, fiind proiectat de Saviem-ul francez. După căderea regimului comunist din Ungaria, pe o astfel de camionetă Avia A31, vechi de numai un an, lucra ca şofer de transport marfă cetăţeanul maghiar Sándor Tóth din Hódmezővásárhely, tată a trei copii. Acum, autovehiculul bărbatului care a murit la vârsta de 44 de ani a ajuns în colecţia Punctului Memorial de la Hódmezővásárhely.

A AJUNS CAMIONETA LA TIMIȘOARA?
La sfârşitul anului 1989, vestea izbucnirii Revoluţiei din România a avut un mare ecou în Ungaria. În toată ţara, inclusiv la Hódmezővásárhely, au avut loc o serie de demonstraţii de solidaritate şi au fost colectate ajutoare pentru timişoreni. În data de 22 decembrie, în Piaţa Kossuth din Hódmezővásárhely a avut loc o adunare organizată de Forumul Democrat Maghiar (MDF), eveniment la care au participat mii de persoane. Potrivit martorilor oculari, banii adunaţi atunci într-o cutie au fost folosiţi imediat pentru a cumpăra alimente dintr-un magazin din centrul oraşului, iar oamenii au dorit ca donaţia să ajungă de îndată la Timişoara.

Dintre şoferii care au fost prezenţi acolo, Sándor Tóth a fost ales, împreună cu Lajos Ágoston, să realizeze transportul cu camioneta sa, cei doi urmând să ducă la Timişoara atât alimentele cumpărate, cât şi un document prin intermediul căruia oraşul bănăţean era intitulat oraş înfrăţit cu Hódmezővásárhely. Însă după ce au trecut de Arad, cei doi au fost întorşi din drum, urmând să ajungă la spitalul din Arad. În timp ce Ágoston a pornit la drum pe jos, Sándor Tóth s-a întors cu vehiculul spre oraş. Răniţii şi victimele luptelor armate erau transportate în mod constant către spitalul din Arad, a declarat Lajos Ágoston (1945-2019), în cadrul unui interviu acordat Punctului Memorial de la Hódmezővásárhely. Mai târziu, în zorii zilei, i-a revenit sarcina tristă de a-l identifica pe Sándor Tóth, care a fost împuşcat în artera cervicală.
    
Camioneta sa a fost descoperită la picioarele unui pod de peste Mureş, cu urmele a trei gloanţe. Unul dintre gloanţe a pătruns prin parbriz şi l-a omorât pe şofer. Încărcătura din camionetă era neatinsă.

Camioneta a fost adusă acasă la Hódmezővásárhely în aceeaşi zi, şi expusă în Piaţa Kossuth. La data de 3 ianuarie 1990, sicriul lui Sándor Tóth a fost transportat, de la domiciliu către cimitir, tot cu acest vehicul. Amintirea lui Sándor Tóth a conectat cele două oraşe, Arad şi Hódmezővásárhely, care au devenit oraşe înfrăţite.

Camioneta Avia a fost recondiţionată de un antreprenor din domeniul transporturilor, Gyula Vincze, care a oferit-o apoi Punctului Memorial de pe strada Lehel din Hódmezővásárhely. Aceasta este expusă acum în curtea în care în urmă cu câţiva ani a fost amenajat un mic muzeu care prezintă deceniile din timpul dictaturii comuniste. În memoria singurei victime a Revoluţiei din România, o stradă din oraşul său îi poartă acum numele, iar în curtea parohiei de pe strada Zrínyi a fost ridicat un mic monument sculptat în lemn.

Sursa: MTI/ emlekpont.hu /facebook.com/Emlekpont

perfect-tour.ro
X