Zona din jurul Podului cu nouă găuri din Parcul Național Hortobágy va fi reînoit

Zona din jurul Podului cu nouă găuri din Parcul Național Hortobágy va fi reînoit

„De la un pod la altul” este denumirea proiectului câștigător depus spre finanțare de comunele Sălacea și Hortobágy, în cadrul programului Interreg România-Ungaria. Aproximativ 1.600.000 euro vor fi la dispoziția celor două comunități pentru conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – scriu cei de la agentianewsbihor.ro.

În cadrul proiectului se va crea un coridor ecologic ce leagă cele două părți ale pășunii din Sălacea. Practic se va reface zona mlăștinoasă, cu flora și fauna distruse în ani ’60, când regimul comunist a decis transformarea acesteia în terenuri agricole. În Parcul Național Hortobágy se va dezvolta, printre altele, un sistem de iluminat public nepoluant.

Pe suprafața întregii localități se vor instala corpuri de iluminat ecologice, cu ajutorul cărora vom reuși să reducem poluarea luminoasă cu 50%. Dorim să înființăm pe râul Hortobágy o zonă unde se poate studia flora și fauna specifice regiunii. Săptămâna viitoare va debuta o tabără națională de protecție a mediului, care va avea loc și vara viitoare, și unde așteptăm tinerii din Sălacea și Valea Ierului – a declarat primarul localității Hortobágy, Andrásné Vincze.

Proiectul „De la un pod la altul” urmărește dezvoltarea unei infrastructuri turistice concentrată pe promovarea valorilor naturale ale câmpiilor din Valea Ierului și a Parcului Național Hortobágy, patrimoniu UNESCO.

X