Între Ungaria şi România va continua să crească numărul punctelor de trecere a frontierei
Guvernele Ungariei şi României sunt angajate în dezvoltarea cooperării bilaterale, care poate aduce beneficii semnificative ambelor părţi; este planificată extinderea numărului punctelor de trecere a frontierei – a declarat, luni, la Bucureşti, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, ministrul a numit dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere dintre cele două ţări drept o prioritate strategică, în urma discuţiilor cu mai mulţi membri ai noului Guvern român. Acesta a amintit că România a devenit membră a spaţiului Schengen în timpul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, ceea ce a eliminat controalele la frontiera dintre cele două ţări şi a redus timpii lungi de aşteptare.
Ministrul a salutat faptul că numărul punctelor de trecere a crescut de la 12 la 22, iar distanţa medie dintre punctele de trecere a scăzut de la 37 la 20 de kilometri.
„Am reuşit să eliminăm situaţii inacceptabile, în care localităţile aflate de cealaltă parte a frontierei erau vizibile, dar, pentru a vizita rudele sau prietenii, era necesar un ocol de zeci de kilometri”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.
Acesta a mai subliniat că lucrările nu s-au încheiat şi că numărul punctelor de trecere a frontierei va continua să crească. A fost pregătit un acord în acest sens şi a fost semnat contractul pentru reconstrucţia podului „Szent Gellért„ (Sfântul Gerard) din Magyarcsanád (Ungaria), precum şi pentru proiectarea liniei feroviare care va conecta Szeged de Timişoara.
„Obiectivul nostru rămâne ca trecerea frontierei dintre Ungaria şi România să se facă cât mai uşor, rapid şi eficient”, a explicat Péter Szijjártó.
Acesta a evidenţiat că România este un partener economic important pentru Ungaria, fiind a treia piaţă de export. Ministrul a menţionat că anul trecut exporturile către România au atins un nou record şi mai multe companii ungare, precum Mol, Wizz Air, Richter şi Hell, au devenit lideri pe piaţa din România.
În ceea ce priveşte cooperarea energetică, Szijjártó a declarat că aceasta contribuie semnificativ la securitatea energetică a ambelor state şi a subliniat că şi-au reafirmat angajamentul de a consolida în continuare relaţia.
Acesta a mai precizat că, anul trecut, Ungaria a importat 1,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin interconectorul româno-ungar şi că în România sunt în desfăşurare pregătiri pentru exploatarea unui nou zăcământ de gaze marine care, până în anul 2027, ar putea aduce noi surse de energie în Europa Centrală.
„Suntem interesaţi de extinderea cooperării noastre în domeniul comerţului cu gaze naturale. Negocierile dintre companiile noastre au început deja în acest sens”, a adăugat politicianul.
Acesta a vorbit şi despre proiectul prin care Ungaria, România, Azerbaidjan şi Georgia colaborează pentru importul de energie verde din Caucaz. Politicianul a anunţat că societatea mixtă responsabilă pentru acest proiect urmează să fie înfiinţată la Bucureşti, iar directorul general a fost deja desemnat.
În încheiere, ministrul a subliniat că experienţa arată că, atunci când Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) face parte din coaliţia de guvernare de la Bucureşti, cooperarea dintre cele două ţări funcţionează mult mai bine.
„Acest lucru este foarte important, deoarece atât Ungaria, cât şi România, precum şi maghiarii, şi românii, pot beneficia semnificativ de pe urma unei bune colaborări între cele două ţări”, a afirmat Péter Szijjártó.
Acesta a concluzionat că este mai bine să existe relaţii bune decât tensionate şi că perspectivele actuale sunt favorabile, dat fiind faptul că Guvernul României este dedicat dezvoltării cooperării bilaterale, iar participarea UDMR oferă o garanţie importantă în acest sens. Şeful diplomaţiei ungare a remarcat că UDMR conduce două ministere importante: cel al Dezvoltării şi al Finanţelor.
„În România, în elita politică românească, nu există niciun dubiu că politicienii din UDMR pot fi de încredere, deoarece ei reprezintă o valoare adăugată semnificativă pentru performanţa guvernului”, a subliniat ministrul.
Referindu-se la întâlnirea cu Emil Hurezeanu, noul său omolog român, Szijjártó a declarat că discuţiile vor pune accent pe cooperarea practică şi ambii au fost de acord că Europa Centrală are nevoie de pace, dezvoltare şi stabilitate.
MTI