Oraşul Veszprém reprezintă una dintre poveştile de succes ale Ungariei reînnoite

Oraşul Veszprém reprezintă una dintre poveştile de succes ale Ungariei reînnoite

Veszprém este Capitală Europeană a Culturii în 2023, oraşul fiind una dintre poveştile de succes spectaculoase ale Ungariei reînnoite începând cu 2010, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, la Veszprém, la ceremonia de deschidere a Centrului de Dans şi Arta Mişcării „ActiCity”.

    Prim-ministrul a spus că datorită dezvoltărilor şi investiţiilor legate de titlul de Capitală Europeană a Culturii, Veszprém ocupă din nou un loc pe podiumul imaginar al oraşelor maghiare.
    
În discursul pe care l-a susţinut, Viktor Orbán a subliniat că guvernul maghiar a sprijinit din toată inima ca Veszprém să fie o Capitală Europeană a Culturii demnă, „oferind oraşului aproape şi ultimii săi bănuţi, deoarece o regină nu poate merge la bal într-o rochie oarecare”. Suma care a fost investită în oraşul Veszprém este de aproximativ 100 de miliarde de forinţi (270 de milioane de euro), şi se pare că decizia luată a fost corectă, a spus şeful guvernului de la Budapesta.
    
Prim-ministrul a subliniat că la Veszprém, oamenii au ocazia să îşi întărească acea convingere potrivit căreia este bine să fii maghiar şi că maghiarii duc o viaţă demnă. Putem învăţa de la cei din Veszprém, care au creat o adevărată comunitate împreună cu aşezările din jur, de pe malul lacului Balaton, incluzându-le şi pe acestea în programele dedicate Capitalei Europene a Culturii, a spus Viktor Orbán.
    
Premierul a mulţumit Uniunii Europene şi birocraţilor de la Bruxelles pentru că au decis în favoarea oraşului Veszprém şi, prin urmare, în favoarea Ungariei. În acelaşi timp, a spus că performanţa de la Veszprém arată că atunci când birocraţii de la Bruxelles îşi pot stăpâni „maghiarofobia puternic dezvoltată, Ungaria şi Bruxelles sunt capabile de lucruri măreţe împreună”. Este păcat că exemplul oraşului Veszprém reprezintă o excepţie, şi nu o regulă generală, a remarcat Orbán.
    
Cooperarea dintre statele europene a fost, întotdeauna, o chestiune dificilă şi complicată, a spus premierul ungar. Faptul că Imperiul Roman a fost răsturnat de diferite triburi războinice, iar unele dintre teritoriile sale au tot fost ocupate de alte şi alte triburi, a şi decis în final soarta Europei: s-a decis că în Europa vor exista naţiuni care vor avea propria lor limbă, propria lor cultură, propriile lor instincte, a explicat politicianul maghiar.
    
Viktor Orbán a adăugat că acest lucru a adus rivalităţi, conflicte, dispute teritoriale şi de putere, însă de la căderea Romei încoace, asupra statelor-naţiune a planat, mereu, „un vis, o ispită” pentru a reuni teritoriile fostei Rome, adică Europa, într-un singur imperiu.
    
„Bizanţul, Carol cel Mare, Otto, Napoleon, Hitler – cu toţii visau la o unitate europeană, deşi pe câte un temei diferit”, a spus premierul, potrivit căruia situaţia este aceeaşi şi astăzi. Existenţa naţională independentă şi ideea de imperiu, cultura naţională şi valorile europene, suveranitatea şi „ever closer union”, precum se spune la Bruxelles, sunt concomitent prezente, a adăugat premierul ungar.
    
În opinia sa, dacă avem noroc, vom găsi echilibrul delicat dintre suveranitatea naţională şi cooperarea europeană, dacă nu vom avea noroc, atunci „treaba o va lua razna” şi va deveni „un câmp minat al conflictelor naţionale” sau „o maşinărie birocratică a puterii” care va abuza de puterea sa.
    
Pentru echilibru este nevoie de „lideri de tip panonic”, care să iubească atât ţara proprie, cât şi Europa, şi care să fie toleranţi şi puternici, a spus Orbán. Potrivit prim-ministrului, acest lucru este deosebit de rar astăzi, în schimb avem de-a face cu intoleranţă, cu slăbiciune şi cu atitudini lipsite de suflet.
   
 Viktor Orbán a subliniat forma modernă a cooperării europene; Uniunea Europeană a fost creată în urma a două obiective, pacea şi prosperitatea. În schimb, astăzi ne aflăm „într-un război complet”, iar situaţia economică şi perspectivele economice sunt din ce în ce mai sumbre şi îngrijorătoare. Dacă nu îşi poate îndeplini misiunea iniţială, atunci ce este Uniunea Europeană, până la urmă? – a întrebat premierul.
    
Dacă nu se va găsi răspunsul la această întrebare, şi zilele unor obiceiuri atât de frumoase şi a unor programe atât de grozave precum Capitala Europeană a Culturii sunt numărate, a spus Orbán.
    
„Dar să nu ne încărcăm astăzi cu asemenea întrebări dificile, căci am venit să sărbătorim, şi să ne bucurăm că mai există motive să facem acest lucru. Trăiască, deci, Capitala Europeană a Culturii, trăiască oraşul Veszprém! Trăiască Uniunea Europeană!”, a spus premierul ungar.

MTI

X