Când ar putea fi finalizată ruta feroviară Peci-Subotica-Oradea-Debrețin

Când ar putea fi finalizată ruta feroviară Peci-Subotica-Oradea-Debrețin

În următorii opt-zece ani ar putea fi construită o nouă rută de cale ferată care să pornească din Peci (Pécs) şi să treacă prin Baja (Ungaria), Subotica (Serbia), Seghedin (Szeged), Hódmezővásárhely, Bichiș-Ciaba (Békéscsaba) – Ungaria, Salonta, Oradea – România ajungând, după 500 de km, la Debrețin (Debrecen), investiţia fiind estimată, potrivit deputatului ungar János Lázár, la 2,5 miliarde de euro – scrie cotidianul ungar Délmagyarország în ediţia de joi.

Potrivit articolului, alesul a purtat deja discuţii despre planul noii rute feroviare sudice cu Viktor Orbán, iar premierul Ungariei a acceptat propunerea.
János Lázár a spus că în aprilie va avea loc o şedinţă a guvernelor Serbiei şi Ungariei, iar proiectul va fi pus pe ordinea de zi. Deputatul are informaţii că Guvernul de la Belgrad ar susţine şi financiar investiţia.

Proiectul este în concordanţă cu strategia Uniunii Europene de dezvoltare a reţelei de transport, astfel că poate atrage şi fonduri comunitare, iar deputatul i-ar sugerat premierului ungar să aloce fonduri şi de la bugetul ţării. Pe unele secţiuni, calea ferată poate deservi trenuri suburbane, precum tramtrain-ul dintre Szeged şi Hódmezővásárhely. Din acest motiv, unele secţiuni vor fi electrificate. Mulţumită acestei investiţii, pe viitor s-ar putea ajunge din Szeged la Subotica în 30 de minute, iar la Pécs în mai puţin de două ore, timpul călătoriei dintre Pécs şi Baja fiind redus la o jumătate de oră.

János Lázár a anunţat: unele secţiuni ale căii feroviare – cele care leagă Pécs de Baja, precum şi Szeged de Békéscsaba şi Gyula – ar putea fi construite încă în acest mandat guvernamental, adică până în 2022. Tramtrain-ul dintre Szeged şi Hódmezővásárhely ar putea deveni funcţional chiar mai devreme.

Întreaga rută de 500 de km ar putea fi construită, consideră politicianul, în circa opt-zece ani. Acesta a explicat că ruta de cale ferată nu va fi, defapt, nouă, la premier el prezentând ideea cu ajutorul unei hărţi din 1910, pe care figurează traseul feroviar. Lázár consideră că prin reconstruirea liniei de cale ferată ar putea fi ameliorate daunele cauzate de Tratatul de la Trianon.Vom semnala guvernelor sârb şi român: încheiem cu trecutul, privim spre colaborarea din viitor”, a afirmat deputatul.

MTI/viziteazaungaria.ro

X