A fost inaugurat Centrul Cultural Sârb „Kolo” de la Mórahalom

A fost inaugurat Centrul Cultural Sârb „Kolo” de la Mórahalom

La Mórahalom a fost inaugurat, luni, Centrul Cultural Sârb „Kolo”, ridicat cu sprijin din partea Uniunii Europene. În discursul său festiv, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria şi Serbia sunt conectate de minorităţile lor, pe care cele două ţări nu le consideră a fi o sursă de tensiune, ci o resursă – se arată în informarea celor de la MTI.

Această abordare este deosebit de importantă atunci când în anumite ţări din Bazinul Carpatic, drepturi deja dobândite de minorităţi sunt luate şi încălcate. Serbia a construit un model de protecţie a minorităţilor care poate servi drept exemplu pentru întreaga Europă, a spus politicianul ungar. Acesta a adăugat că există puţine ţări care reuşesc să reconcilieze propria mândrie naţională, angajamentul faţă de integritatea teritorială şi, în acelaşi timp, să acorde şi autonomie comunităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriile lor.

Cu cât sunt mai puternice minorităţile naţionale care trăiesc pe teritoriul Ungariei, cu atât mai mult pot contribui ele la consolidarea Ungariei, a spus şeful diplomaţiei ungare. Guvernul de la Budapesta sprijină comunităţile naţionale să îşi vorbească propria limba maternă, să îşi cultive cultura, să aibă instituţii proprii şi să menţină o legătură strânsă cu ţara-mamă, deoarece acest lucru contribuie şi la consolidarea relaţiilor bilaterale, a explicat Szijjártó.

În opinia sa, obiectivul politicii privind minorităţile naţionale nu poate fi altul decât acela de a asigura condiţiile economice şi culturale necesare pentru ca acea comunitate să poată prospera pe pământul natal.

Guvernul Ungariei creşte în mod constant sprijinul acordat minorităţii sârbe, care anul acesta a ajuns la suma de 7,7 milioane de euro. În acelaşi timp, în cadrul programului de dezvoltare economică dedicat Voivodinei, peste 10.000 de solicitanţi au primit un sprijin total de 117 milioane de euro în vederea realizării unor investiţii în valoare de 231 de milioane de euro, a spus ministrul.

Péter Szijjártó a mai afirmat că îmbunătăţirea relaţiilor culturale şi interumane dintre Ungaria şi Serbia are beneficii tangibile: anul trecut, cifra de afaceri dintre cele două ţări a crescut până la un nivel record de 2,5 miliarde de euro. Serbia este partenerul numărul unu al Ungariei în zona Balcanilor de Vest, o regiune a cărei integrare europeană rapidă serveşte şi interesele economiei naţionale ungare, a securităţii naţionale, respectiv a strategiei naţionale, a spus politicianul.

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ministrul a subliniat: în anii următori, Ungaria va face tot ceea ce este posibil pentru ca Serbia să adere la Uniunea Europeană. În discursul său, ministrul sârb al culturii şi informaţiilor, Vladan Vukosavljev a spus că deschiderea acestui centru cultural este o dovadă a faptului că relaţiile culturale maghiaro-sârbe devin din ce în ce mai puternice, în fiecare zi.

Alături de economie, cultura reprezintă, de asemenea, o parte importantă a proiectelor transfrontaliere, a declarat ministrul sârb, care şi-a exprimat totodată şi speranţa că, până la sfârşitul anului, o instituţie parteneră a centrului Kolo îşi va deschide porţile la Palić.

Centrul Cultural Sârb „Kolo” a fost construit în cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră maghiaro-sârbă. Centrul are o suprafaţă de 400 de metri pătraţi; la parterul său se află o sală multifuncţională cu o capacitate de 400 de persoane, iar în spaţiile sale de la etaj poate găzdui diverse evenimente, prezentări şi expoziţii de artă plastică.

viziteazaungaria.ro/MTI

X